top of page
  • Foto van schrijverRob Allaert

Eén met God? Nooit gebeurd.

'Adam en Eva zijn de ultieme eenheid vergeten', schrijft Jim Palmer in zijn boek 'Notes from (Over) the Edge'. Maar die eenheid bestond helemaal niet.


De new age en het esoterische christendom willen de geloofsverhalen ombuigen met nieuwe betekenissen en houden ons voor dat wij, mensen ooit in volle godseenheid hebben geleefd en dit nu vergeten zijn.


Maar wie het paradijsverhaal eerlijk leest, vindt daar niet de plaats waarin of de tijd waarop de mens in volle eenheid met God bestond. God wandelt rond in de tuin, minding his own business, en zo ook de mens. Verbonden zijn ze niet. Ze lopen langs elkaar heen.


God en mens lopen langs elkaar heen.

Meer nog, de twee mensen gaan evengoed in communio met de slang of de duivel. Van godseenheid is helemaal geen sprake. Ook niet vóór het eten van de vrucht.


Wat de Bijbelse schrijver op mythologische wijze verhaalt, is zijn intuïtief aanvoelen dat de mens ooit bestond vóór het bezit van kennis, of vóór het verwerven van intelligentie. Een bijzonder indrukwekkende conclusie voor iemand die enkele millennia voor wetenschap schreef! Dat moet gezegd.


Maar het was onvermijdelijk dat diezelfde schrijver de doorontwikkeling van de mens - diens bewustworden, dus - negatief zou kaderen. Want het lijkt wel dat er een conflict optrad tussen de vrije wil van de mens en de onveranderlijke wil van God.


Nochtans is de doorontwikkeling naar intelligentie zonder twijfel het grootste godsgeschenk aan de schepping en de mens. Een geschenk waarmee de mens de dieren vrij van namen kon voorzien; de wereld kon gaan verkennen en bevolken.


Ja, toen werd de mens 'licht van de wereld' en 'zout van de aarde'. Vraag het maar aan de Christus. En ja, toen begon evenzeer de mensengeschiedenis met daarin velen die het duister verkiezen boven het licht en het zout nog liever de grond intrappen. Maar dat krijg je nu eenmaal als je vrije wil in de kosmos stopt.


Dat krijg je, als je vrije wil in de kosmos stopt.
67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page