top of page
  • Foto van schrijverRaf Van Den Plas

Leven vanuit liefde of vanuit angst

Bijgewerkt op: 29 mei 2022


Vorige week kreeg ik de kans om jongeren van 11 jaar toe te spreken. Het thema was ‘weerbaarheid’. Het werd een boeiende uiteenzetting omdat het rond deze leeftijd is dat zij geconfronteerd worden met de wereld en wat er allemaal scheefloopt. Het is ook rond deze leeftijd dat de neiging om de groep te volgen, in plaats van zelf voor je mening op te komen, opduikt.


We gingen dus in gesprek om hen uit te leggen dat het onze originele bedoeling als mens is om liefdevol te zijn. Je helpt iemand in nood spontaan. Het is maar door na te denken dat je op andere gedachten komt. Wanneer we dus leren vertrouwen op ons gevoel, op ons hart, op ons instinct en van daaruit ons verstand gebruiken om die initiële impuls te versterken, zitten we op het goede pad.


Je gevoel volgen is niet altijd gemakkelijk. Maar je wordt er wel blij van. Wanneer we ons verstand alleen de baas laten spelen, komen er andere resultaten. Het verstand is in wezen bang. Het handelt vooral uit angst. Het voelt de behoefte om zichzelf te bewijzen. Wanneer we ons hart leren volgen, handelen we uit liefde. En wie uit liefde handelt vindt geluk en vreugde. Ook als het niet gemakkelijk is.


Het was een boeiende avond. We hebben deze jongeren veel stof tot nadenken gegeven. Hopelijk is het zaad niet op te droge grond gevallen en zien we de vruchten vroeg of laat ontspruiten. Het zaaien is hoe dan ook gebeurd.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page