top of page
  • Foto van schrijverRob Allaert

De worsteling met de menselijke conditie van Harold FryHarold Fry (Jim Broadbent) heeft met zijn vrouw Maureen (Penelope Wilton) een heel normaal leven in een dorpje in Zuid-Engeland. Op een doordeweekse ochtend verlaat hij zijn huis om een brief te posten aan zijn vriendin Queenie die op sterven ligt. Hij weet dan nog niet dat hij aan een onwaarschijnlijke reis begint naar Berwick-upon-Tweed, de meest noordelijke stad van Engeland. Hij heeft geen wandelschoenen, geen kaart of telefoon. Hij weet alleen dat hij door moet blijven lopen, om Queenie hoop en steun te geven. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen met hun eigen bijzondere verhalen en sommigen lopen zelfs met hem mee omdat ze geloven in zijn doel. (synopsis van The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry)


Merk op dat de zoektocht naar betekenis na een gefaald leven - in deze film een belastende voettocht van meer dan twee maanden - door de man wordt ondernomen. Zijn vrouw zit thuis en voelt de beperking van het mondjesmaat opvangen van de vreemde ervaring die haar man opdoet. Wanneer de man zijn vrouw uiteindelijk uitnodigt om hem in deze vermoeiende tocht te vergezellen, die op dat moment al voor meer dan de helft is afgelegd, wijst de vrouw deze uitnodiging af. Ze is niet in de mogelijkheid, zegt ze, omdat ze al de benodigdheden die onderweg van doen zijn, niet kan meeheulen.


Harold, die in de laatste fase van zijn leven een hele hoop ontzetting had verzameld, bleek vroeger niet in staat om zijn zoon voldoende koestering te schenken; iets waar zijn vrouw, Maureen veel makkelijker toe in staat was.


Wat een opmerkelijke parallellen met de inzichten van Jeremy Griffith die stelt dat het grootste gedeelte van de menselijke zoektocht naar zelfkennis en de betekenis van het leven door mannen moest worden ondernomen. Wat ook kan verklaren waarom mannen meer ontzetting verzamelen dan vrouwen, en waarom vele vrouwen de taak van trooster opnemen.


Misschien klopt het wel dat net die relaties standhouden waar er een goede mix werd gevonden waarbij de man de ontzetting op een of andere wijze in bedwang kan houden en de vrouw voldoende troost en begrip kon opbrengen.


En wat betreft het standhouden van de relaties tussen alle mannen en vrouwen - de gehele mensheid dus - daar zal enkel het verklaren van de menselijke conditie en al het licht dat dit zal werpen op de weg die de mensheid moet inslaan, toe kunnen bijdragen.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page