top of page
Foto van schrijverRob Allaert

Wat hebben religie en New Age met elkaar gemeen?

Bijgewerkt op: 10 aug 2022

Bestond de mens in het allerbegin in volle perfectie, zonder dat daaraan een trage evolutionaire ontwikkeling voorafging?


Wat hebben religie en New Age met elkaar gemeen? Beide geloven dat de mens in het allerbegin in volle perfectie heeft bestaan, zonder dat daaraan een trage evolutionaire ontwikkeling voorafging. En dat na deze instant totstandkoming een verlies van die perfectie is opgetreden.


Volgens de godsdienst geschiedde dit verlies van perfectie door de onverklaarbare ongehoorzaamheid van de mens die vanaf dat moment schuldig tegenover God staat en offers dient te brengen.


Volgens de New Age is het verlies van de perfectie veeleer te wijten aan onverklaarbare geestelijke amnesie en dient de mens aan de hand van zijn diepste intuïtie terug te keren naar de oorspronkelijke perfecte toestand aan de hand van allerlei rituelen en praktijken.


De wetenschappelijk onderbouwde ontdekking dat wij - de mens - vrucht zijn van een zeer gestaag evolutieproces strooit roet in het eten van beide visies.


De wetenschap toont immers aan dat - voordat wij mensen konden worden genoemd - en daarvoor, voordat wij mensaap konden worden genoemd, wij een lange evolutionaire weg hebben afgelegd en allesbehalve volgroeid tot bestaan zijn gekomen.


De wonderlijke natuur nam alle tijd om traag op te klimmen.

De wonderlijke natuur nam alle tijd om traag op te klimmen tot de ontwikkeling van instinctieve aansturing; een onvrije aansturing die door geduldig wachten op ideale omstandigheden kon doorstoten naar bewuste participatie en vervolgens naar het volledig vrije zelfbewustzijn.


Het zijn deze zelfbewuste wezens die aan de hand van die capaciteit aan de slag gingen om na te denken over zichzelf. Dit heeft in de eerste plaats geleid tot verschillende soorten godsdienstige benaderingen, filosofische reflecties en weerleggingen, en in onze tijd tot de bevindingen van de New Age en de verzaking van het atheïsme.


Door het verzamelen van wetenschappelijke informatie had het atheïsme voer om bovenstaande mythologische pistes snel te verlaten. Het leek er op dat het ten diepste reflecteren op de oorsprong van de mens en het stellen van al die existentiële vragen kon worden opgeborgen.


Maar net dat is een brug te ver. De mens blijft immer nieuwsgierig en zal de diepe levensvragen blijven stellen.


Dat verklaart de nood aan een holistisch bedreven wetenschap die opnieuw de vraag durft stellen wat er in den beginne is geschied en hoe de mens en diens moraliteit tot stand is kunnen komen.

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page